rolada z indyka - gotowa, Zakręcony Słoik

Rolada z indyka

Może i to prawda, że z tą roladą jest więcej roboty niż ze zwykłymi kotletami, jednak warto poświęcić chwilkę czasu. Indyk jest miękki, soczysty, fajnie komponuje się z nadzieniem. Danie ładnie prezentuje się na talerzu więc można je przygotować np. na niedzielny, rodzinny obiad 😊.

ROLADA Z INDYKA

SKŁADNIKI:

  • 1kg fileta z indyka,
  • 5 plasterków baleronu (mogą być plastry wędzonego boczku lub szynka parmeńska),
  • 0,5 cukinii,
  • 0,5 średniej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka kawałków pomidorów suszonych w oleju,
  • kilka łyżek oliwy ze słoiczka z pomidorami,
  • 50g fety,
  • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek,
  • Świeża natka pietruszki,
  • Masło klarowane.

PRZYGOTOWANIE:

Mięso z indyka należy rozbić tłuczkiem na prostokąt o grubości około 1,5cm. Delikatnie przyprawić solą i pieprzem z obu stron oraz posmarować wewnątrz olejem ze słoiczka z pomidorami suszonymi.

Cukinię (umytą bez obierania skórki), cebulę i czosnek zetrzeć na tarce i podsmażyć na 1 łyżeczce masła klarowanego do czasu, aż nadmiar płynu odparuje. Podsmażone warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wymieszać z tartym parmezanem oraz drobno poszatkowaną natką pietruszki.

Na rozbitym płacie mięsa (wzdłuż dłuższego boku) układać przysmażone i ostudzone warzywa, pomidory suszone, pokruszoną fetę.

rolada z indyka - rozbity płat mięsa z warzywami, Zakręcony Słoik
Rozbity płat mięsa z warzywami

Zawinąć roladę i oba końce spiąć wykałaczkami. Roladę obłożyć baleronem (boczkiem lub szynką parmeńska).

rolada z indyka - obłożona szynką, Zakręcony Słoik
Rolada obłożona szynką

Można odstawić mięso na 1-2h lub od razu wstawić do piekarnika (do naczynia, w którym pieczemy mięso warto jest wlać kilka łyżek wody).

Piec w temperaturze 200°C przez 35 min. (grzanie: góra – dół).
Po upieczeniu kroić roladę na plasterki i podawać z ulubioną sałatką, ziemniakami lub makaronem.
Nie zapomnijcie o wyjęciu wykałaczek!

rolada z indyka - upieczona, Zakręcony Słoik
Upieczona rolada

Smacznego!


Drukuj tylko wpis