Placek ze śliwkami, Zakręcony Słoik

Placek ze śliwkami

Dzisiejsza propozycja to…

Lekkie ciasto, a kawa pasuje do niego idealnie!

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 125 g masła,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta mielonego cynamonu,
  • 50 g mielonych migdałów,
  • płatki migdałowe do posypania ciasta,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 kg śliwek węgierek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

Jajka rozbić i rozdzielić.  Masło, 0.5 szklanki cukru, cukier waniliowy i żółtka utrzeć na puszystą masę.
Osobno zmieszać mąkę, sól, cynamon, mielone migdały oraz proszek do pieczenia. Następnie przesypać do już ubitej masy i całość połączyć.
Ciasto rozłożyć na spodzie oraz wokół kołnierza blaszki. Wstawić do lodówki.
Śliwki podzielić na drobne kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Białka z  z pozostałym cukrem ubić na pianę i wymieszać ze śliwkami. Całość rozłożyć na cieście oraz posypać płatkami migdałowymi.
Piec ok. 35 min. w temperaturze 170°. Następnie wyłączyć piekarnik pozostawiając ciasto w środku, aby “wysuszyć” bezę.

SMACZNEGO!

Placek ze śliwkami, Zakręcony Słoik
Placek ze śliwkami
Drukuj tylko wpis