Papryka konserwowa - gotowa, Zakręcony Słoik

Papryka konserwowa

SKŁADNIKI:

ZALEWA:

  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżka soli.

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy.
Do każdego słoika wkładamy zioła i pokrojoną paprykę.
Do garnka wrzucamy składniki zalewy i gotujemy. Gorącą zalewę wlewamy do słoika, zakręcamy słoik (dbając o to, by zarówno pokrywka, jak i rant słoika były suche) i odwracamy do góry dnem.

Papryka konserwowa, Zakręcony Słoik
Odwrócone słoiki z papryką

Słoiki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia.

Można powiedzieć, że gotowe, ale najlepiej poczekać 3 tygodnie, aż wszystkie smaki się połączą. A po tym czasie…wystarczy kromka razowca z pasztetem, do tego papryka marynowana. Cieknie ślinka ;-)?

Smacznego!

Inne przepisy w tej kategorii: https://blog.zakreconysloik.com.pl/przetwory/


Drukuj tylko wpis