Konfitury i sery kozie, Zakręcony Słoik

Kilka nowości w naszym sklepie…

Nowe konfitury z Towarów Niezwykłych oraz kozie sery z Figi 🙂

Nowości!

Wczoraj, po praz pierwszy dotarły do nas sery kozie z Ekologicznego
Gospodarstwa “Figa”.

Nowe sery kozie, Zakręcony Słoik
Nowe sery kozie

Do wybory są sery kozie farmerskie (naturalny, z pieprzem i kozieradką), sery
wołoskie, twarożki kozie (naturalny i smakowy) oraz tradycyjna bryndza
kozia.

Kilka słów o samym gospodarstwie i serach…

Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” z Mszany położone jest na granicy Beskidu Niskiego i Bieszczad w okolicach Przełęczy Dukielskiej. Gospodarstwo jako główną działalność prowadzi hodowlę kóz oraz przetwórstwo mleka koziego.
Tereny wypasów to jedno z najczystszych przyrodniczo miejsc w Polsce, dzięki temu mleko pochodzące od kóz z gospodarstwa jest aromatyczne i pełne wartości odżywczych.

Specjalnością gospodarstwa jest wyrób serów metodą tradycyjną. Tradycja wyrobów serów na Podkarpaciu sięga XV wieku. Produkty cechuje wysoka jakość, wyjątkowe walory smakowe oraz tradycyjny sposób wytwarzania. Dodatkową zaletą jest ekologiczne mleko użyte do ich wytwarzania. Cechą charakterystyczną jest także proces manufaktury – ręcznego wyrabiania serów. Produkty posiadają certyfikat zgodności potwierdzający ekologiczne metody produkcji, nadany przez jednostkę certyfikującą BIOCERT Małopolska z Krakowa.

Zalet koziego mleka oraz jego przetworów nie sposób policzyć. Właściwości zdrowotne mleka są dawno udowodnione i wykorzystywane w medycynie (m. in. przy leczeniu alergii).

BIAŁKO mleka koziego nie zawiera głównych frakcji globulin występujących w mleku krowim i działających alergogennie na organizm ludzki. Struktura i skład białka mleka koziego są korzystne dla organizmu ludzkiego – jest łatwo przyswajalne. Białko mleka koziego ma wysoką wartość biologiczną, zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy. Mleko kozie zawiera też kazeiny w postaci zbliżonej do mleka kobiecego.

Sery mogą zastępować mięso, a zaletą białka serów jest wyższa strawność niż białka zawartego w mięsie.

TŁUSZCZ w mleku kozim ma postać maleńkich i jednorodnych drobin (odwrotnie niż w mleku krowim) – jest ono łatwo trawione i przyswajalne. Mleko kozie jest naturalnie homogenizowane, łatwo strawne i dietetyczne. A to powoduje, że obniża poziom cholesterolu.

Oprócz wody, białka, tłuszczu i soli mineralnych sery kozie zawierają również witaminy A, D i E (ilość zależy od zawartego w serze tłuszczu), oraz witaminy B i C (zależnie od zawartości serwatki). Sery, jako jedyne wśród produktów spożywczych, są najbogatszym źródłem wapnia.

Krótka charakterystyka poszczególnych serów:

SER KOZI FARMERSKI NATURALNY

Czysto kozi ser podpuszczkowy miękki w stronę dojrzewającego. Wyprodukowany z 10-12 litrów ekologicznego mleka na 1 kg. Przygotowany w formie kręgu o wadze 1,5-2 kg.
Konsystencja gładka, lekko zwarta. Kolor biały, delikatnie kremowy.
Aksamitny smak, lekko słony. Czas dodaje mu charakteru. Doskonały na kanapki, koreczki i do sałatek. Podczas zapiekania szybko się roztapia.

SER KOZI FARMERSKI – Z KOZIERADKĄ

Czysto kozi ser podpuszczkowy twardy z dodatkiem mielonej kozieradki. Aksamitny smak o lekko orzechowej nucie.

SER KOZI FARMERSKI – Z PIEPRZEM

Czysto kozi ser podpuszczkowy twardy z dodatkiem grubo mielonego pieprzu kolorowego. Aksamitny smak wzmocniony aromatem różnokolorowych ziaren pieprzu. Czas dodaje mu charakteru!

SER KOZI WOŁOSKI – NATURALNY

Tradycyjny utwardzany ser podpuszczkowy przygotowywany z ekologicznego mleka koziego. Wytwarzany metodami poznanymi na ziemiach karpackich już w XV wieku. Pełen delikatnie słonego smaku. Doskonały na zimno i jako składnik gorących kanapek czy wykwintnych zapiekanek. Wspaniały jako przekąska do napojów. Może stanowić uzupełnienie diety osób uczulonych na mleko krowie lub źle tolerujących to mleko.

TWAROŻEK KOZI – NATURALNY

Naturalny twarożek z ekologicznego mleka koziego to nasza propozycja do smarowania. Łagodny smak to dopiero początek. Po zmieszaniu z ulubionymi dodatkami można uzyskać indywidualną, często niepowtarzalną kompozycję. Świetna propozycja na zdrowe śniadanie. Przyprawiony na słodko lub z wyrazistymi ziołami stanowi doskonałe zastępstwo twarogu z mleka krowiego. Polecany dzieciom z alergią na mleko krowie – może być wcześnie wprowadzony do ich diety.

TWAROŻEK KOZI – SMAKOWY

Naturalny twarożek z ekologicznego mleka koziego z dodatkiem ziół oraz czosnku to nasza propozycja do smarowania. Ostry wyrazisty smak zadowoli nawet wybrednego smakosza.

Zdobył sobie popularność u wszystkich, którzy bywają znudzeni mdłym smakiem proponowanych im dań.

TRADYCYJNA BRYNDZA KOZIA

Tradycyjny ser podpuszczkowy przygotowywany z ekologicznego mleka koziego. To najbardziej tradycyjny ser znany od wieków w naszych okolicach. Mocny, wyrazisty smak zadowoli nawet wybrednego smakosza. Świetna do przystawek, wspaniale komponuje się smakowo z pieczywem pełnoziarnistym czy orkiszowym i co ciekawe z gruszkami.

Już niedługo, wszystko będzie do obejrzenia na: http://zakreconysloik.com.pl/ekologiczny-nabial

KONFITURY:

I jeszcze dopiszemy, że otrzymaliśmy dostawę konfitur z Towarów Niezwykłych:

Nowości, Konfitury, Zakręcony Słoik
Nowe konfitury

Wszystko będzie do obejrzenia i kupienia w sklepie stacjonarnym i internetowym http://zakreconysloik.com.pl/przetwory-ekologiczne-konfitury.

Drukuj tylko wpis