Kuzu, Zakręcony Słoik

Najlepszy na grypę żołądkową… Kuzu!

Azjatycka roślina na twoje zdrowie

Kuzu inaczej kudzu (w Polsce znany pod nazwą opornik łatkowaty lub ołownik łatkowaty) to roślina występująca w krajach Azjatyckich. Rośnie głównie w Japonii, Chinach, obu Koreach, ale spotykana jest również w Ameryce Północnej i Środkowej.

Skrobia znajdująca się w korzeniu jest źródłem fosforu, wapnia i żelaza. Ma on także odczyn zasadowy, posiada silne zdolności odkwaszające organizm, nie zawiera glutenu, ani laktozy.

Korzeń tej rośliny, już od czasów starożytnych, używany jest w medycynie chińskiej w terapii migreny, niewydolności naczyń wieńcowych, nadciśnieniu tętniczym, alergii, biegunkach. Stosowany jest również przeciw przeziębieniu, grypie i gorączce. Świetnie sprawdza się przy regulacji wagi ciała oraz oczyszczaniu organizmu.

Stanowi alternatywę dla środków zagęszczających i wiążących, takich jak żelatyna czy skrobia ziemniaczana. Jest pozbawiony smaku, więc można go używać do zagęszczania zup i sosów. W przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych zalecane jest picie kisielu na bazie kuzu. Obecne w nim składniki, mają zdolność wnikania w jelita, co pomaga zwalczyć infekcje bakteryjne. Cząsteczki chłoną też nadmiar wody, co jest skuteczne w walce z biegunką. Korzeń kuzu pomoże na ból brzucha i skurcze jelit.

Ze względu na dużą zawartość flawonoidów, korzeń kuzu posiada również silne właściwości antyoksydacyjne, jak również antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Genisteina zawarta w kuzu ma działanie antynowotworowe, niszczy pasożyty. Flawonoidy spowalniają także proces starzenia, regulują krążenie krwi i korzystnie wpływają na układ trawienny. Spożywanie kuzu może złagodzić objawy menopauzy. 

Udowodniono również jej skuteczność w zwalczaniu nałogu narkotykowego i nikotynowego. 

Korzeń kuzu dostępny jest na rynku w postaci ekstraktu, sproszkowanego korzenia oraz skrobi. Skrobia kuzu może służyć jako zamiennik skrobi kukurydzianej i w tej postaci może być spożywana przez dzieci i kobiety w ciąży.

 

Zapraszamy po skrobię z kuzu do ZAKRĘCONEGO SŁOIKA!

Drukuj tylko wpis