Matcha – twoja herbata

MATCHA, najzdrowsza na świecie herbata. 

 

Matcha produkowana jest z liści krzewów specjalnie ocienianych matami, czym

Herbata Matcha, Zakręcony Słoik
Herbata Matcha

różni się od gatunków przeznaczonych do wytwarzania np. senchy. Co najmniej dwa tygodnie przed zbiorami krzewy są osłaniane przed słońcem, przez co ich wzrost jest spowolniony. Liście nabierają wówczas bladego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Zebrane liście są suszone i następnie ścierane na proszek.

Właściwości herbaty:
  • świetne źródło witamin, składników mineralnych (zawiera mi.in.: błonnik pokarmowy, beta karoten, cynk, potas, wapń, sód, żelazo, witaminy z grupy B, A, E i C) antyoksydantów (przeciwutleniaczy) – jedna filiżanka herbaty matcha ma równowartość odżywczą 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty i jest od niej 137 razy bogatsza w antyoksydanty. Antyoksydanty zapobiegają rozwojowi m.in. nowotworów, nadciśnienia i chorób serca czy cukrzycy,
  • dodaje energii i pobudza jednak bez poddenerwowania, które czasem powoduje kawa – jedna filiżanka tej japońskiej herbaty dostarcza niemalże tę samą ilość kofeiny co jedna filiżanka kawy. Jednak matcha zawiera zdrową kofeinę o nazwie L-teanina. Dzięki niej matcha, w przeciwieństwie do małej czarnej, dodaje energii stopniowo i pozwala uniknąć nagłego spadku siły,
  • przyspiesza regenerację po wysiłku fizycznym oraz wzmacnia komórki i układ odpornościowy,
  • opóźnia proces starzenia,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • działa relaksująco,
  • wspomaga proces odchudzania – poprawia metabolizm; badania wykazały, że znacznie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej,
  • pomaga usunąć toksyny z organizmu.
Tak jak ze wszystkim, tak również w przypadku herbaty matcha (ogólnie zielonej herbaty) trzeba zachować umiar. Nadmierne spożywanie zielonego napoju może prowadzić m.in.: do anemii i problemów żołądkowych.

Jak parzyć matche?

Matcha latte tea:
1 łyżeczkę herbaty matcha zalać gorącą wodą (ważne: nie wrzącą!) do 1/3 wysokości filiżanki i dokładnie wymieszać (jeśli nie mamy specjalnej miotełki do wymieszania użyjmy mieszadełka lub łyżki). Powoli dodajemy 1/3 łyżeczki cukru kokosowego.
Po dokładnym rozmieszaniu wszystkich grudek, dopełniamy filiżankę do połowy wodą i znów mieszamy. Na wierzch wlewamy gorące, spienione mleko. Pycha!
Spróbujcie zamienić zwykłe mleko na mleko kokosowe :-). Przygotowanie matcha wymaga cierpliwości. Warto poświęcić 5 minut na sporządzenie rano takiego kubka energii.

Życzymy dużo zdrowia !


Drukuj tylko wpis