Łosoś w sosie malinowo-borówkowym

Ryba jaka jest, każdy widzi ale…

Łosoś ma dla mnie specyficzny smak i nie należy do moich ulubionych ryb, zmusza mnie to do zabawy ze smakiem. Łosoś to jednak kawałek mięsa, który cieszy członków mojej rodziny :-). Oto łosoś w sosie!

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg łososia,
  • 100 g malin,
  • 100 g borówek,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 łyżki melasy z granatu,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 6 liści mięty,
  • szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE:

Zrób najpierw sos, jak trochę postoi smaki się połączą. Zostaw po 2 łyżki owoców do dekoracji. Posiekaj drobno 1/2 cebuli i posyp solą. Do blendera wrzuć maliny i borówki, zmiksuj na gładką masę. Zmiksowane owoce połącz z cebulą, dodaj 2 łyżki melasy i wymieszaj.
Podziel łososia na 4 cm kawałki, rozgrzej patelnię oraz włóż 2 łyżki oleju kokosowego. Smaż rybę po 4 minuty z każdej strony. Usmażoną rybę wyłóż na talerz, polej sosem i posyp pociętą miętą.

Łosoś w sosie malinowo-borówkowym, Zakręcony Słoik
Łosoś w sosie malinowo-borówkowym

Smacznego!

Drukuj tylko wpis