Ciasto dyniowe, pokrojone #2, Zakręcony Słoik

Ciasto dyniowe

Dzisiaj przepis na pyszne ciasto dyniowe.

Dynię można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Można ugotować z niej zupę: na słodko lub ostro. Można dodać upieczoną dynię do sernika, muffinek, placków lub przyrządzić z niej np. risotto.
Kupuję zawsze odmianę hokkaido, ponieważ jest mniejsza, łatwiej ją pokroić, a skórka również nadaje się do zjedzenia.
Dynię porządnie szoruję, wydrążam pestki i kroję na małe kawałki. Układam na blaszce skórką do dołu.

Ciasto dyniowe, upieczona dynia, Zakręcony Słoik
Ciasto dyniowe, upieczona dynia

PURE…
Następnie piekę w piekarniku w temp. 180 st. C przez około 30 minut. Upieczoną i ostudzoną dynię blenduję na gładkie pure. Dzielę na porcje po 30 dag i zamrażam.
Właśnie taką porcję pure z dyni wykorzystałam do upieczenia poniższego ciasta. Jest miękkie i wilgotne. Pyszne!

CIASTO DYNIOWE

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI POLEWY:

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz przyprawami. W drugiej misce wymieszać mokre składniki, czyli pure z dyni, mleko i olej.
Połączyć suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st. C.
Blaszkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec ciasto przez około 45 min. Przed wyjęciem z piekarnika można sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone.
Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy polewę. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 20 min. Po tym czasie odcedzić i zblendować z kakao i mlekiem na gładką masę.
Ostudzone ciasto posmarować kremem z daktyli.

Smacznego!

Źródło: “Jadłonomia”, Marta Dymek

Drukuj tylko wpis